loading

GALVANİZLİ TOPRAKLAMA ŞERİDİ

Sıcak daldırma galvaniz kaplı topraklama şerit ürünleri; uygun maliyet, korozyon dayanımı, uzun ömür, kaplama tokluğu, kalite kontrolde kolaylık, çok yönlü koruma, hızlı montaj gibi nedenlerle tercih edilmektedir. Sıcak daldırma galvanizli topraklama şeritleri ülkemizde genellikle 3 mm ila 4 mm arası kalınlıklarda ve 30 mm ila 40 mm arası genişliklerde kullanılır. Topraklama şerit üretimi genellikle 50 metre uzunluğunda ve rulo şeklinde yapılır. Galvaniz kaplı topraklama şeritleri için istenen özellikler TSE EN 62561-2 No’lu standartta belirtilmiştir. Galvaniz kaplama kalınlıkları ise TSE EN ISO 1461 No’lu standartta verilmektedir. Piyasada pre-galvaniz olarak adlandırılan ve dilme işleminin galvaniz kaplama sonrası yapılarak topraklama şeridi olarak kullanılması uygun değildir. Dilme işlemi nedeniyle, kenarlarda yaklaşık %10 oranında bir yüzeyde galvaniz olmaması nedeniyle, şeridin korozyon direnci düşecektir. Ayrıca standartlara uygun değildir.

Topraklama; olası elektrik kaçağı durumunun yaratacağı olumsuzlukları engellemek için kullanılan bir yöntemdir. Kaçak elektrik, topraklama şeridi üzerinden iletken yapıda olan toprağa verilir. Böylece insanların hayati tehlikelerden korunması sağlanmış olunur.

Kullanım Alanı:

➤ Bina temel topraklaması

➤ Otomotiv Sanayi

➤ Beyaz Eşya Sanayi

➤ Kablo Kanalı ve Aydınlatma Armatürleri

➤ Madeni Eşya ve Ambalaj Sanayi

➤ Elektrik tesisleri ve Enerji Nakil Hatları

Avantajları:

➤ Daha az yer kaplaması nedeniyle depolama kolaylığı sağlar.

➤ İstenilen çeşitli boylarda kesilebilme imkânı sağladığı için fire miktarı azdır.

➤ İstenilen boylarda kullanıldığı için topraklama ek malzeme kullanımı zaman ve işçilikten tasarruf sağlar.

➤ Çok uzun boylarda düz levha ya da form verilmiş levha imkanı sağlar.

Topraklama Şerit Boyutları:

➤ 30×3 mm

➤ 35×3.5 mm

➤ 40×4 mm

➤ 40×5 mm


Topraklama şeritleri, elektrik sistemlerinde güvenlik ve güvenilirlik için kritik bir bileşen olarak kabul edilir. Elektrik tesisatlarında, doğru bir şekilde tasarlanmış, kurulmuş ve düzenli olarak bakımı yapılmış topraklama şeritleri, insanların ve ekipmanların güvenliğini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda elektrik sistemlerinin verimli bir şekilde çalışmasını da sağlar. Bu nedenle, topraklama şeritlerinin önemi göz ardı edilmemelidir ve elektrik tesisatlarında bu bileşenlerin doğru bir şekilde kullanılması ve düzenli olarak kontrol edilmesi hayati önem taşır.

Doğru bir topraklama şeridi tasarımı, elektrik akımının güvenli bir şekilde toprağa iletilmesini sağlar. Topraklama şeritleri, ani voltaj artışları, kısa devreler, yıldırım darbeleri gibi beklenmedik durumlarda güvenlik risklerini en aza indirir. Ayrıca, topraklama şeritleri elektrik sistemlerindeki aşırı akımı toprağa yönlendirerek, insanların temas ettiği yüzeylerde veya cihazlarda tehlikeli gerilimlerin oluşmasını engeller. Böylece elektrik tesisatlarında topraklama şeritlerinin doğru bir şekilde kullanılması, elektrik çarpması ve yangın gibi ciddi risklerin önlenmesine yardımcı olur.